marți, 8 noiembrie 2016

Când se bat Sandu şi Dodon, câştigă al treilea



Acum două zile arătam într-o postare, preluată de mass-media,. că au apărut semne ale unei promiţătoare schimbări la faţă a Maiei Sandu după primul tur de scrutin. Din păcate,  această impresie s-a dovedit a fi amăgitoare. Astăzi constat că miracolul politic pe care îl aştepta multă lume nu s-a concretizat. 

 

Deşi candidatul PAS a încercat să articuleze un discurs de a fi sau a nu fi Republica Moldova în Europa, declarând, bunăoară,  pentru RFi că, în cazul victoriei adversarului ei, există pericole să fie schimbată direcția geopolitică a Republicii Moldova, totul pare să se termine în coadă de peşte. Polemica Maiei Sandu cu Igor Dodon nu a depăşit condiţia de gâlceavă ordinară pe teme adesea reale, dar secundare şi chiar derizorii.

Ambii candidaţi au făcut o uriaşă risipă de energie pentru a demonstra cine dintre este mai "plahotniucist". Agenda revanşardă, pe care Andrei Năstase i-a impus-o Maiei Sandu, a împins-o pe un drum ce nu duce nicăieri. 

Şi contracandidatul său pare tot mai debusalat, chit că rămâne favoritul cursei electorale. Dodon îşi corectează din mers mesajul filorus, făcând timide avansuri Europei. Ce l-o fi speriat oare?

Şi, după cum era de aşteptat, când cei doi candidaţi se bat ca orbii, fără noimă şi luciditate, al treilea câştigă. Am senzaţia că singurul învingător al competiţiei dintre Maia Sandu şi Igor Dodon este Vlad Plahotniuc.

În aceste condiţii, o răsturnare de situaţie în cursa pentru fotoliul prezidenţial este dificil de realizat. Maia Sandu nu pare să aibă suficientă muniţie electorală pentru a înclina balanţa în favoarea sa prin mobilizarea indecişilor. 

Nu aş vrea să descurajez pe nimeni, dar cred că o poate ajuta doar o minune.

Or minunile sunt posibile, desigur, dar apar foarte rar. Cam din joi în paşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu