sâmbătă, 10 decembrie 2016

EDUCAŢIA, SUB OCUPAŢIE RUSĂ

O agenţie guvernamentală de la Moscova, însărcinată cu propaganda antioccidentală, a deschis la Chişinău "Şcoala de jurnalism inovativ"

 Motto: ...îl dai afară pe uşă şi el intră pe fereastră

La 23 noiembrie 2016, Parlamentul European adoptase o rezoluţie in care critica "propaganda anti-europeana a Rusiei din ce in ce mai virulenta”. Potrivit acestui document, Russia Today, alte aşa-zise agenţii de ştiri ruse, ataca valorile democratice, pentru a diviza şi a învrăjbi lumea liberă.

 

Reeducare la faţa locului

Cu puţin timp înainte de votarea acestei rezoluţii la Bruxelles, Kremlinul a considerat că manipularea prin mass-media nu-i de ajuns şi a deschis o instituţie de învăţământ la Chişinău. Este vorba de oficiosul rus Sputnik care, potrivit propriului comunicat, a inaugurat în capitala Republicii Moldova „Şcoala de jurnalism inovativ”. Nici mai mult, nici mai puţin.

Astfel, guvernul Rusiei, după cum se arată şi în rezoluţia Parlamentului European, şi-a extins panelul de instrumente propagandistice. A hotărât să se ocupe de reeducarea jurnaliştilor moldoveni chiar la faţa locului.

Ca să vă daţi seamă cât de mare e neobrăzarea Moscovei şi cât de penibilă e nepăsarea autorităţilor de la Chişinău, ţin să amintesc doar că sistemul educaţional într-un stat este prerogativa guvernului. Altfel spus, nu vine oricine are ticuri pedagogice să ne înveţe cu de la sine putere. Toate instituţiile de învăţământ, inclusiv cele private sau străine, sunt coordonate de Ministerul Educaţiei. Asta e practica europeană.

Şopârla Kremlinului

Acum mă întreb, cine i-a oferit licenţă Sputnik-ului? Într-o ţară pot funcţiona şcoli cu finanţare străină. Dar ele trebuie să fie private şi să respecte curriculumul naţional. La noi există o Şcoală de Studii avansate în Jurnalism de pe lângă Centrul de Jurnalism Independent, aceasta funcţionând în baza unor proiecte internaţionale nonguvernamentale.

Sputnik Moldova însă este o filială a Agenţiei de stat ruse Sputnik, fondate de guvernul de la Moscova şi gestionate de agenţia guvernamentală „Rossia segodnea”. Potrivit publicaţiei americane, Foreign policy, Sputnik este cea mai vicleană şopârlă a propagandei Kremlinului care poartă un război informaţional împotriva Occidentului.

Ar mai fi de spus că „Rossia segodnea” este succesoarea agenţiei Novosti care în vremurile sovietice era extensia mediatică a KGB-ului. Zice-se că astăzi aceasta e o agentură sub acoperire a noului KGB numit FSB. Printre condeierii de frunte ai Sputnikului Moldova se numără "falsul amic" al unonismului românesc cu "plămân rusesc" Iurie Roşca şi ortacii lui.

Trebuie să fie ceva putred în Danemarca noastră că să se întâmple aşa ceva. Are loc o intruziune directă a Kremlinului în sistemul de învăţământ de la noi.

De ce oficialităţile de la Chişinău permit ca funcţiile educaţionale ale statului să fie acaparate de un guvern străin? Sau poate că Republica Moldova există doar pe hârtie şi am devenit un „sputnik”, adică un satelit al Rusiei? Doamne-fereşte!
Acest comentariu este un fragment din "Cronica lui Bogatu", difuzată sâmbătă, 10 decembrie, de canalul TV  Prime

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu