luni, 10 aprilie 2017

Trump va lupta pe două fronturi, iar unul dintre ele va fi contra Rusiei


Trump și-a făcut numărul de mare efect în Siria. Dar nu de dragul unei ieșiri episodice, după cum presupuneau uniii observatori politici. El a bombardat nu atât baza Shayrat, cât reputația lui Putin de machist, de cel mai tare în parcare în Siria și în jurul ei



În consecință, președintele Rusiei a trebuit să înghită în sec și să se dea la o parte pentru a face loc omologului său american. Numai că președintele SUA nu se mulțumește doar cu atât.

Trump a dăt de înțeles că doi nu încap în aceeași teacă siriană. Noua strategie americană nu mai are loc de Rusia. Washingtonul își propune să curețe Siria concomitent și de ISIS, și de al-Assad, și de iranieni. În aceste condiții, și Moscova, aliatulul Damaskului și Teheranului, se vede forțată să se care.

Tocmai de aceea, Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, și Rex Tillerson, secretarul de stat american, și-au împărțit rolurile. Cel dintâi trebuie să înduplece aliații europeni să se ralieze noului plan al președintelui Trump pentru Siria. Cel de-al doilea urmează să discute cu Putin și Lavrov.

Boris Johnson și-a anulat vizita la Moscoca și se întâlnește cu omologii săi din G7 pentru a-i convinge să aplice noi și mult mai aspre sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care Putin nu încetează să-l sprijine pe Bashar al-Assad. Rex Tillerson, după cum scrie presa occidentală, vine la Moscova cu un ultimatum: ori contingentul militar rus se retrage din Siria, ori SUA creează o coaliție internațională pentru a lupta pe două fronturi:împotriva Statului Islamic și a regimului al Assad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu